top of page
Resim9.png

EĞİTÄ°M SEMÄ°NERÄ°NÄ°N Ä°ÇERİĞİ

DiÄŸer firmaların vermeye çalıştığı ve sadece MIL-STD askeri standartlarının anlatıldığı eÄŸitimlerden farklıyız...!


Standartların yanı sıra; Tasarım ve Pratik eÄŸitim veriyoruz....! 

 

Ülkemizde teorik ve pratik EMI / EMC eÄŸitimini bir arada veren ilk ve tek eÄŸitimde; sınırlı sayıda kontenjan için bir an önce yerinizi ayırınız.

​

ÖNEMLÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME

Bu 2.5 günlük kurs, mühendislik uzmanlarına zorlu EMI sorunlarını baÅŸarılı bir ÅŸekilde tanıma, çözme ve bunlardan kaçınma yeteneÄŸi verir. Donanımın kullanıldığı gösterimler, yayılan emisyonlar, yüksek frekanslı antenler, yayılan ve iletilen bağışıklık gibi kavramları gösterilir. Konnektörlerde, kablolarda ve IC paketlerinde ESD ve EMI karışma gösterilir.

 

27 yılı aÅŸkın uygulamalı sorun giderme deneyimiyle ve en son EMC araÅŸtırmalarını birleÅŸtiren bu eÄŸitim, deneyimli devre ve sistem tasarım mühendisleri, EMC mühendislerinin yanı sıra EMI problem çözme konusunda yeni olanlar için uygundur. Analog, anahtarlamalı güç kaynağı ve dijital elektronik içeren ürünlerde elektriksel gürültü sorunlarıyla karşılaÅŸan her seviyedeki elektronik tasarım mühendisleri içindir.

​

Yayılan ve iletilen emisyonlar ve bağışıklık ve ESD gibi EMC sorunlarını ortadan kaldırmak ve düÅŸük ve yüksek frekanslı sinyali iyileÅŸtirmek için etkili PCB tasarım stratejilerini açıklamak için teori, örnekler sunuyoruz.

​

Bu kurs sırasında, yüksek ve düÅŸük frekanslı devrelerde, ortak mod akımında, topraklamada, rastlantısal antenlerde, yakın alan baÄŸlantısında, uzak alan baÄŸlantısında, yüksek frekans filtrelemesinde, yayılan bağışıklıkta ve daha pek çoÄŸunda kaçak endüktans ve kaçak kapasitansı ve diÄŸer ilkeleri gösteriyoruz. Spektrum analizörü, akım probları, manyetik alan probları ve gürültü enjeksiyon cihazları gibi cihazlar için güncel cihazları öneriyoruz.

​

2.5 GÜNLÜK EMC EĞİTÄ°MÄ°NÄ°N KISA ÖZETÄ°;

  • Elektronik Komponent Seçimi (Pasif ve Yarı iletken)

  • EMI Kontrol BileÅŸenlerinin Optimum Kullanımı: Kondansatörler, indüktörler, ferrit boncuklar, ortak mod filtrelerinin seçimi ve kullanımı

  • PCB tasarımında EMI & EMC korumasına karşı alınabilecek önlemler

  • Åžematik tasarım, blok diyagram, sembol, footprint vb. parametreler

  • Sistem, Alt sistem, Cihaz özelinde EMI&EMC önlemleri

  • Devre, cihaz, kutu, kablo, sistem, alt sistem bazında gürültü kaynakları

  • Sistemlerde EMC korumasına karşı kablo seçimi ve kablaj tasarımı

  • Askeri ve ticari projelerde elektromekanik malzeme (konnektör, switch vb.) seçimi ve baÄŸlantı çeÅŸitleri

  • EMI&EMC simülasyon

  • Mekanik tasarımda EMI koruması

  • PCB ve muhafazada topraklama, sistem topraklama haritaları, PCB bileÅŸen yerleÅŸimi ve PCB izi yönlendirme, muhafaza ve kablo koruması, muhafaza malzemesi seçimi, koruma (shielding) etkinliÄŸi, lokal olarak PCB bölgesel koruma, rezonans (EMI) yuvaları, soÄŸutucular, istenmeyen antenler, konnektör, vida ve iletken conta seçimi ve aralık seçimi

  • EMI & EMC testlerinde kullanılan cihazlar ve kurulum setupları

  • Askeri ve Sivil standartlar (Askeri, Sivil, Otomotiv, Medikal, Endüstriyel EMC)

  • MIL-STD-461, -464, -1275, -1399, -704, -810, DO-160 testlerinin incelenmesi

  • EN/IEC-61000-4-X, EN/IEC-61000-6-X, EN/IEC-55032 vb. testlerin incelenmesi

  • DiÄŸer detaylar…

​

EÄŸitim faaliyetlerimize Ait GÖRSELLER için Tıklayınız... 

EÄŸitim faaliyetlerimize katılan FÄ°RMALAR için Tıklayınız... 

EÄŸitim FÄ°YAT, KAYIT ve Ä°SKONTO oranları için Tıklayınız...

EÄŸitim için planlanmış grup ve EĞİTÄ°M ZAMAN ÇÄ°ZELGELERÄ° için Tıklayınız...

EÄŸitimi veren AHMET TURAN ALGIN hakkında bilgi için tıklayınız; Tıklayınız...

DANIÅžMANLIK almak için tıklayınız; Danışmanlık…

 

​AMAÇ

MIL-SPEC Nasıl Tasarlanır? Sorusuna cevap vermeye çalışalım.Son kullanım; askeri, tüketici veya endüstriyel alanda olsun, MIL-STD' lere göre tasarım yapılmasına karar verildikten sonra, bir sonraki adım, ayrıntılı bir ürün profili geliÅŸtirmek ve standartlardan hangisinin uygulanacağına, nasıl ve kalıcı olarak karar vermektir.

​​

Spesifik gereksinimlerin sayısı fazladır. EMC/EMI, Darbe, yaÄŸmur, nem, mantar, termal ÅŸok, silah ateÅŸi ÅŸoku, kum ve toz giriÅŸi, asidik atmosfer, düÅŸük basınç, daldırma, patlayıcı atmosfer gibi bir dizi seçeneÄŸi kapsar. Bu gereksinimler askeri bir ürün için gerekli olabilirken, ticari bir ürün için yalnızca birkaçı geçerli olabilir. 

 

Belirli standartlar ve testler, baÅŸarılı bir tasarımın elde edeceÄŸi beklentiyi baÅŸtan belirlemek için tasarım sürecinin baÅŸlarında bir ürün gereksinimleri belgesi ile tanımlanmalıdır.

​

Ä°lgili parametreler ve ilgili standartlar, bir ürün için tasarım yaklaşımını tanımlayacaktır. 

 

MIL-STD' ler, kullanılabilecek malzemeleri ve bileÅŸenleri etkileyebilir. Belirli COTS (kullanıma hazır) bileÅŸenleri; özellikle elektronikler, MIL-SPEC sertifikasına sahiptir. 

 

MIL-SPEC donanımı genellikle askeri ürünlerde yaygın olarak kullanılan standart boyutlara ve kaplamalara uygun olacak ve bir dizi yaygın MIL-STD standardını geçmek için geliÅŸtirilecektir. Performans düzeyine baÄŸlı olarak; konnektörler ve bileÅŸenler, derecelendirilmemiÅŸ bileÅŸenlerden önemli ölçüde daha pahalı olabilir.

​

Bu eÄŸitimin amacı; Askeri EMC ile ilgili gereksinimlere göre donanım tasarımı yaparken, aÅŸağıda verilen kategorilerde yer alan mühendislerin ve/veya teknik personelin, genel ve ortalama seviyenin üzerinde devre tasarımı yapabilme kabiliyetine ulaÅŸmasını saÄŸlamaktır;

​

Bu eÄŸitim; elektrikli ve elektronik ekipmanların seçimi, tasarımı, geliÅŸtirilmesi, test edilmesi ve üretimi ile ilgilenen;​

  • Donanım Mühendisleri (Askeri ve Sivil standartlarda cihaz ve sistem tasarımı yapmak isteyenler)

  • Yazılım Mühendisleri (Embeded, Firmware vb) 

  • Elektrik / Elektronik Mühendisleri (Yeni mezun, 1-10 yıl tecrübeye sahip veya 4. Sınıf ÖÄŸrencileri)

  • Yöneticiler (EMC nin yönetimi, anlaşılması ve yürütülmesi çalışmaları)

  • Sistem Mühendisleri

  • EMC Tasarım Mühendisleri

  • EMC Test Mühendisleri

  • Biyomedikal Mühendisleri

  • Otomasyon Mühendisleri

  • Otomotiv Mühendisleri

  • Mekatronik Mühendisleri

  • Fizik Mühendisleri

  • Tekniker ve Teknisyenler

  • Malzeme mühendisleri

  • Bilgisayar Mühendisleri 

  • Mekanik, Elektromekanik, Optik Mühendisleri için tasarlanmıştır.

​

​GİRİŞ

​​

SaÄŸlamlaÅŸtırılmış askeri teçhizat geliÅŸtirmek, nadir bulunan bir beceri seti gerektirir. Ürün geliÅŸtirmede MIL-SPEC; MIL-STD'ye (askeri standart) göre tasarlanmış anlamına gelir. MIL-STD standartları, askeri teçhizatın performansı ve bakımı için belirli bir düzeyde beklenti saÄŸlamanın bir yolu olarak ABD Ordusu tarafından geliÅŸtirilmiÅŸtir. MIL-SPEC ürünleri, çeÅŸitli zorlu çevre koÅŸullarında beklenen seviyelerde performans gösterecek ÅŸekilde tasarlanmıştır.

​

Askeri standardı karşılamak, ordu tarafından kullanılan veya ordu için geliÅŸtirilen ürünleri satın alan fon kuruluÅŸları tarafından gerekli olmakla birlikte; artık tüketici, ticari ve endüstriyel alanlarda da popülerlik kazanmaktadır. Bir nitelik olarak bu standartlar; askeri sınıf kamyonetlerden piknik soÄŸutucularına kadar pek çok çeÅŸitli tüketim mallarına uygulanmaktadır.

​

Dayanıklı cihazlara yönelik bu artan talep ÅŸu soruyu akla getiriyor: 

Soru: Ürün tasarımcıları ve üreticileri basitçe askeri standartlara göre tasarım yapmalı ve ardından bu askeri sınıf ürünleri tüketicilere satmalı mı?

 

Cevap: Hem evet. Hem de hayır. MIL-SPEC' e uygun bir ürün, bu deÄŸiÅŸkenlerin tümünü test etmek zorunda deÄŸildir. Yalnızca ilgili olanları test etmesi yeterlidir. KulaÄŸa etkileyici geliyor çünkü askeri ürünler açıkça saÄŸlamdır. Ancak saÄŸlam tanımı objektif deÄŸildir. Üreticiler, bunun ne anlama geldiÄŸini tam olarak açıklamadan, giderek artan bir ÅŸekilde saÄŸlam veya su geçirmez, "hava ÅŸartlarına dayanıklı" ve "macera için tasarlanmış" olduklarını iddia ediyorlar.

 

Su ve toz giriÅŸi bir yana, bir ürünün gerçekten ne kadar "saÄŸlam" olduÄŸunu ölçmek için basit seviyeler yoktur. "SaÄŸlam" ın hemen hemen her ÅŸey anlamına gelebileceÄŸi anlayışıyla kaputun altına bakmak son kullanıcıya veya ürün satıcısına kalmıştır.​

​

GiriÅŸ kısmında anlattığım tüm bilgilendirmeler, EMC, MIL-SPEC ve MIL-STD' nin hayatın merkezine girdiÄŸini göstermek anlamında önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Biz tasarımcılara düÅŸen ise bu parametrelerin getirdiÄŸi deÄŸiÅŸkenleri çok iyi anlamamız ve gerekli alanlarda uygulamamız olacağını düÅŸünüyorum. Bu eÄŸitimin amacını kısaca özetledikten sonra eÄŸitim hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışalım.

​

EĞİTÄ°M HAKKINDA KISA BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME 

  • EÄŸitim 27 yıldır Askeri ve Sivil cihaz tasarımı yapan "Sn. Ahmet Turan ALGIN" tarafından verilmektedir.

  • EÄŸitime katılım sayısı her grup için maksimum 20 kiÅŸi olarak gerçekleÅŸtirilmektedir. 

  • EÄŸitim dili Türkçe' dir.

  • EÄŸitimler hafta içleri yaklaşık olarak 2.5 iÅŸ günü olarak planlanıp; Birinci grup (Pazartesi (Tam gün), Salı (Tam gün) ve ÇarÅŸamba (ÖÄŸleden önce yarım gün)) ve Ä°kinci grup (ÇarÅŸamba (ÖÄŸleden sonra yarım gün), PerÅŸembe (Tam gün) ve Cuma (Tam gün)) olarak verilmektedir.

  • EÄŸitimler hafta sonları yaklaşık olarak 2 gün olarak planlanmaktadır. Cumartesi ve Pazar, her iki günde eÄŸitim tam gün olarak verilmektedir. 2.5 günlük içerik, 2 günde katılımcılara aktarılmaktadır.

​

EĞİTÄ°MÄ°N Ä°ÇERİĞİ: 

1- Ürünlere neden EMI/EMC gereksinimleri tanımlanır? Önlemler neden alınır?

​​2- EMI / EMC’ ye yönelik tasarımın kısaca önemi

​​3- MIL-STD-461 Testlerinin Ä°çeriÄŸi ve kapsamı

​​4- MIL-STD-461 testlerinin tarifi ve amacı. Her bir testin nasıl bir cihaz altyapısıyla, nasıl uygulandığının kısa tarifi.

​​5- MIL-STD-461 A, B, C, D, E, F, G harflerinin anlamı ve karşılaştırılması

​​6- Kara araçlarında kullanılan MIL-STD-1275 testinin açıklanması ve örnekler verilmesi

​​7- Kara araçlarında kullanılan MIL-STD-464 testlerinin açıklanması ve örnekler verilmesi

​8- Hava araçlarında kullanılan MIL-STD-704 / MIL-HDBK-704 testlerinin kısaca açıklanması

​​9- Hava araçlarında kullanılan RTCA / DO-160 testlerinin kısaca açıklanması

​​10- Deniz araçlarında kullanılan MIL-STD-1399 testlerinin kısaca açıklanması

​11- Conducted Interference ve Radiated Interference nedir?

​12- Emission ve Immunity nedir? Testleri neden yapılır?

​13- Hangi ürün tiplerine ve hangi gereksinimlerden dolayı askeri cihazlara ilgili testler uygulanmaktadır?

​14- Ä°lgili testlere neye göre karar verilir? Listedeki hangi testlerin uygulanacağına nasıl karar verilir? ÖrneÄŸin,bir tasarımcı kara araçlarına yönelik bir ürün geliÅŸtirdiÄŸinde hangi testleri uygulaması gerektiÄŸine neye göre karar verebilir?

​15- Bir sistemde, platformda veya devre içerisinde potansiyel elektriksel gürültü kaynakları nelerdir?

​16- Radio Frequency Interference (RFI) sebep olabilecek, ürün veya devre üzerinde gizli antenler (hidden antennas) ve örnekleri

​17- EMI / EMC’ ye yönelik tasarım için donanım mimari tasarım uygulamaları. (Sistem / Alt sistem seviyesi sistem tasarımı)

​18- RFI, EMI, EMC korumasına yönelik komponent seçimleri, filtre ÅŸematikleri, hazır entegreler

​19- RFI, EMI, EMC korumasına yönelik PCB tasarımı örnekleri

​20- Tarif edilen donanım tasarımı çözümlerine yönelik örnekler. ÖrneÄŸin; 28VDC altında çalışan ve iÅŸlemci beslemesi için SMPS kullanılarak 5V’ luk güç dönüÅŸümü yapılan bir donanımda CS115 testinden geçebilmek için nasıl bir donanım tasarımı uygulanabilir. (Örnek senaryolar)

​21- Yıldırımın doÄŸrudan ve dolaylı etkilerine yönelik önlemler ve uygulamalara ÅŸematikler ve sistem tasarımı üzerinden örnekler

​22- Bonding, Grounding, Shielding uygulamalarının gereÄŸi ve önemi?

​23- Grounding tipleri: 

           - Analog Grounding,

          - Digital Grounding,

          - PCB Grounding,

          - Power Grounds,

          - Cable and Connector Grounding

          - Chassis Ground

​24- Shielding örnekleri, ör: Cable Shielding vb.

​25- Ä°zole devrelerin, EMI/EMC açısından gerekliliÄŸi? Neden izole trafo, neden izole DC-DC çevirici kullanmak gerekir?

​26- Lineer güç kaynağı, LDO ve izole güç kaynağı hakkında kısa bilgi

​27- Dijital ve analog devrelerde EMC/EMI açısından dikkat edilmesi gereken hususlar. Pratik örnekler.

​28- Ä°zole AC/DC ve DC/DC çeviricilerde EMC/EMI açısından dikkat edilmesi gereken konular. Pratik örnekler.

​29- EMC/EMI önlemleri kapsamında kullanılan kapasitör ve indüktörlerin seçimi? Genel bilgiler.

​30- Kutu, PCB, sistem üzerinde EMC/EMI açısından elektromekanik önlemler

​31- EMC/EMI açısından, kutuya monte edilecek konnektör ve diÄŸer elektromekanik malzemelerin seçimi

​32- EMI / EMC uyumluluÄŸu testleri, asıl testlerden önce hesaplamalarla veya simülasyon yazılımları ile analiz edilebilir mi?

​33- Standart cihazlar sayılabilecek, Network Analizörü, Sinyal Jeneratörü/Analizörü, Osiloskop gibi laboratuvar  ekipmanları ile EMI/EMC uyumluluÄŸu ne seviyede kontrol edilebilir? Hangi ekipman eklentileri ile nasıl kontroller yapılabilir?

​34- Örnekler verilmesi (PCB, Åžema vb.)

​35- MIL-STD-810 testlerinin içeriÄŸinin irdelenmesi ve kısaca açıklanması

​36- CISPR 11 (EN 55011), CISPR 32 (EN 55032(55022)), CISPR 14 (EN 55014), CISPR 25 (EN 55025) SÄ°VÄ°L STANDART testlerinin kısaca açıklanması

​37- IEC/EN 61000-4-2, IEC/EN 61000-4-4, IEC/EN 61000-4-5, IEC/EN 61000-4-6, IEC/EN 61000-4-11, (IEC/EN 61000-4-3), IEC/EN 61000-4-8, IEC/EN 61000-3-2, IEC/EN 61000-3-3 SÄ°VÄ°L STANDART testlerinin kısaca açıklanması

​38- Komponent seçimi nasıl yapılmalıdır(Pasif ve aktif malzemeler)?

​39- Sistemde ve PCBA üzerinde gürültü kaynakları ve bunları azaltma teknikleri

​​40- Hava araçlarında kullanılan MIL-STD-704 testlerinin ayrıntılı olarak açıklanması (Opsiyonel)

​41- Hava araçlarında kullanılan DO-160 testlerinin ayrıntılı olarak açıklanması (Opsiyonel)

​​42- Deniz araçlarında kullanılan MIL-STD-1399 testlerinin ayrıntılı olarak açıklanması (Opsiyonel)

​

BU EĞİTİME KATILMANIN FAYDALARI​

  • EMC' nin temel mekanizmalarını anlayarak baÅŸarılı cihaz, sistem ve ekipman tasarımı elde edin.

  • Önceden hazırlık yaparak EMC test tesisinde zaman kaybetmekten kaçının.

  • Ä°lk test durumunda, uyumlu bir test sonucu olasılığını artırın ve ekipman deÄŸiÅŸikliÄŸi ve yeniden test maliyetlerinden kaçının.

  • Test planları hazırlama yeteneÄŸi kazanın.

  • EMC test raporlarını ve testlerin baÅŸarısız olduÄŸu durumlarda yapılacak iÅŸlemleri anlayın.

  • COTS / MOTS (Ticari kullanıma hazır / Askeri kullanıma hazır) ekipman için uyumluluk risk deÄŸerlendirmesi yapabilmeyi öÄŸrenin.

  • EMC düÅŸünülmeden yapılan sivil ve askeri tasarımlarda sonradan yapılacak deÄŸiÅŸiklik ve maliyet fazlalığının ve moral bozukluÄŸunun önüne geçilmesi.

  • "EMC, sadece bir cihaz veya bir sistemin yaydığı veya aldığı veya iletilen gürültünün, bir grafiÄŸe göre uygun deÄŸerlerin altında kalması deÄŸildir. EMC' ye uygun tasarım; malzeme bilgisi, ÅŸematik tasarım bilgisi, simülasyon bilgisi, pcb bilgisi, mekanik ve elektro mekanik bilgisi, kablolama bilgisi, test cihazları hakkında yeterli bilgi, test yöntemleri hakkında yeterli bilgi ve gereksinimlerin tam anlamıyla belirlenmesiyle mümkündür. Bu eÄŸitim; söylenen tüm bu baÅŸlıklara deÄŸinerek, size genel ve ortalama bilgiler sunacaktır."

  • Bu eÄŸitim ülkemizde EMC konusunda "Pratik Donanım Tasarım" açığını kapatmak için tasarlanmıştır.

​

BU EĞİTİMİ ALMANIN GEREKLİLİĞİ

Yukarıdaki GiriÅŸ ve Amaç baÅŸlıkları altında askeri ürün tasarlamanın gereklilikleri ortaya konulmuÅŸtur. Ülkemiz savunma sanayisinin, büyük bir ivme yakaladığı aÅŸikardır. Savunma sanayinin %80' nin Ankara' da kümelenmiÅŸ olduÄŸunu da gözden kaçırmayalım.

​​​

Savaş teknolojisi beş kategoriye ayrılabilir;

  •  Saldırgan silahlar düÅŸmana zarar verirken,

  • Savunma silahları hücum darbelerini savuÅŸturur.

  • Ulaşım teknolojisi askerleri ve silahları hareket ettirir.

  • Ä°letiÅŸim, silahlı kuvvetlerin hareketlerini koordine eder.

  • Sensörler kuvvetleri algılar ve silahları yönlendirir.

​

Yukarıdaki 5 kategoride ülkemizde ciddi yatırımlar, tasarım ve üretim faaliyetleri söz konusudur. Tüm bu faaliyetlerin olduÄŸu bu ortamda, tabi ki özellikle "Donanımcı" ların ilgili tasarım kabiliyetlerini tam olarak ortaya koyması gerekmektedir. 

​

"Burada verilen eÄŸitim sayesinde; üniversiteden yeni mezun veya birkaç yıllık mühendislere, bir tecrübe kapısı aralıyoruz. Bazı tasarım kurallarının kitaplardan tam anlamıyla öÄŸrenilemeyeceÄŸini sizlerde biliyorsunuz. Bazen 1gr tecrübe, 1kg kitap bilgisine denk gelebilir. Bunu neden söylüyoruz? Tecrübe çoÄŸu zaman; donanımcıyı zamanın ilerisine götürür, iÅŸin hızlı yapılmasını saÄŸlar ve maliyeti düÅŸürür. A.T.A."

 

Pekala neden bu eÄŸitimi almalısınız? 

  • Son zamanlarda Linkedin ve diÄŸer kariyer portallarında yeni üniversite mezunlarının tercih edilmediÄŸini görmekteyiz.  Ä°ÅŸverenler, yeni mezunları neden iÅŸe almıyor biliyor musunuz? Ä°ÅŸe giren kiÅŸiler genellikle; 6 ay sonra ya da 1 yıl sonra tam fayda saÄŸlayacağı zamanlarda biraz daha iyi bir maaÅŸ teklifi geldiÄŸinde, o iÅŸ yerini sessiz-sedasız, habersiz bırakıp gidebiliyor. Ä°ÅŸveren açısından verilen emek ve eÄŸitimler boÅŸa gidiyor ve iÅŸveren açısından iÅŸ ve zaman kaybı oluyor. Bu yüzden iÅŸverenler, acemi birisini iÅŸe alıp artık yetiÅŸtirmek istemiyor. Çünkü iÅŸveren bunu defalarca yaÅŸamış oluyor. Son olarak bu ön yargıyı kırmak ta mümkün olmuyor tabi ki... "ATAQ Ä°leri Teknoloji A.Åž." olarak biz; bu ön yargı hiç oluÅŸmadan, size donanım tasarımı hakkında onlarca yıllık deneyimlerimizi sunarak sizleri gelecekte çalışacağınız firmalara deneyimli biri olarak taşımayı hedefliyoruz." Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.​

​

  • "EÄŸitimin sonunda yeterli düzeyde görülen adaylar, ATAQ veya kardeÅŸ ÅŸirketlerinde çalışma olanağı bulacaktır. EÄŸitim sonrasında katılımcılar için, eÄŸitime katılım sertifikası verecektir. Bu sertifikanın sizlere iyi bir referans olacağı kanaatindeyiz." Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • "Kariyer firmaları veya ÅŸirketlerdeki Ä°nsan Kaynakları Birimleri; adayları, mesleki bilgilerine göre deÄŸil iÅŸverenden aldıkları anahtar kelimelere göre seçmeye çalışmaktadırlar. Bizim saÄŸladığımız bu eÄŸitim sistemi sayesinde; onlarca yıldır pratik donanım tecrübesine sahip tasarımcı ve eÄŸitimcilerimizin onayıyla, referans bir katılım sertifikası verilmesi söz konusudur." Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Askeri EMC tasarımı özellikle can sıkıcı olabilir. Birden çok tehditle birleÅŸtirilmiÅŸ birden çok ortam, birden çok gereksinime yol açar. Tehdit seviyeleri ve ortaya çıkan gereksinimler genellikle ticari dünyada bulunandan daha katıdır. Sonuç olarak, ticari tasarım teknikleri askeri uygulamalar için genellikle yetersiz kalmaktadır. Bu, diÄŸer tasarım bölgelerinden (medikal,sivil, endüstriyel vb.) askeri EMC' ye geçen donanımcılar için hayal kırıklığına yol açabilir. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • MIL-STD-461 ile ticari gereksinimler arasında iki önemli felsefi farklılık vardır. Ä°lk olarak, MIL-STD-461 gerektiÄŸi gibi uyarlanabilir. Ä°kincisi, test baÅŸarısızlıklarından feragat edilebilir. Tabii ki, her ikisi de müÅŸterinin kabul etmesini gerektirir. Genellikle iyi EMC sistem mühendisliÄŸi çözümleri saÄŸlanırsa, bu seçeneklerin her ikisinin de gerektiÄŸi gibi deÄŸerlendirilmesi gerekir. Bu ikilemde kalındığında; EMC sistem ve tasarım mühendisinin önemi ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • MIL-STD-461' den farklı olarak; sistem testlerini içerdiÄŸinden gerçek test yöntemleri MIL-STD-464' te iyi tanımlanmamıştır. Bu, platform gereksinimleri olduÄŸundan ve platformlar büyük ölçüde deÄŸiÅŸebileceÄŸinden mantıklıdır. Ancak; sonuç olarak, bu gereksinimlerin kutu düzeyinde doÄŸrulanması imkansız deÄŸilse de zor olabilir. Sistem vurgusuna raÄŸmen, platform tasarımcılarının sistem gereksinimlerini kutu tasarımcısına “akıtma” giriÅŸimlerinin arttığını görmekteyiz. Sistem düzeyinde testler; kutu düzeyinde uygun olmadığından, sonuç genellikle mühendislik analizi için bir taleptir. Genelde askeri sistem tasarımı isteyen müÅŸteriler; kutu düzeyinde de test isterler. Bu, tasarımın baÅŸlarında kesinlikle ihtiyatlı davranmayı gerektirir ancak daha sonra tam sistem/platform düzeyinde test etmenin yerini almamalıdır. Sistemde EMC' yi her zaman komple düÅŸünmek daha normal bir yaklaşımdır. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • ÇoÄŸu ticari tasarım, devre kartı tasarımına odaklanır ve ardından gerektiÄŸinde ekranlama uygular. Ancak askeri sistemler, devre kartları üzerindeki korumayı (ve diÄŸer sistem tasarımı konularını) vurgulayarak tam tersi bir yaklaşım benimser. Bu ince farkın, ticariden askeri elektroniÄŸe geçen tasarımcılar için hayal kırıklığına neden olduÄŸunu görürüz. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Askeri teçhizat, tasarlandığı ÅŸekilde ve gerektiÄŸinde çalışmalıdır. Güvenilirlik çok önemlidir. ÖrneÄŸin, fırlatıldıktan sonra bir füze veya torpido üzerindeki gücü kapatamaz veya sıfırlama düÄŸmesine basamazsınız. Ayrıca, onların dönüp eve dönmelerini de istemezsiniz. Gerçek sonuç maliyet deÄŸil, görevin baÅŸarısıdır. Unutmayın, hayatlar çoÄŸu zaman tehlikededir. Tehlikede olan, askerlerimiz ve kendi insanımız! Onlar sunabileceÄŸimiz mutlak en iyi mühendisliÄŸi hak ediyor. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Bir elektronik cihazın veya sistemin tasarımında; malzeme seçimi ve bulunması, tedariki, fonksiyonel kullanılabilirliÄŸi, alternatif malzemeler ve parametrelerin anlaşılması vb. gibi parametreler vardır. Komponentlerle ilgili birçok parametreyi, çoÄŸu Donanımcı bir demo board üzerindeki malzeme listesine göre veya uygulama notuna göre firmanın yönlendirmesiyle kullanabiliyor. Fakat ÅŸunu unutmayalım ki; bazen temel konularda alternatif malzeme bulunamasa bile diÄŸer kullanılan malzemelerde mutlaka alternatif bulunacaktır. Bir Donanımcı; bu malzemelerin seçimini, aranmasını ve teminini çok iyi bir ÅŸekilde iÅŸin başında düÅŸünebilmelidir. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

Sistem tasarım çözümleri genellikle arayüzler etrafında döner. Bunlar aÅŸağıdakileri içerir; 

  • Güç (Bu bir enerji arayüzüdür): Bu arayüzün tasarım koruması tipik olarak pasif devreleri (filtreler ve geçici koruma) aktif güç kaynağı devreleriyle birleÅŸtirir. Amaç, deÄŸiÅŸen giriÅŸ koÅŸulları altında temiz düzenlenmiÅŸ çıkış gücü saÄŸlamaktır. Güç için bant geniÅŸliÄŸi düÅŸük olduÄŸundan, giriÅŸ güç kabloları önem kazanır. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Sinyal (Bu bir bilgi arayüzüdür): Bu arayüzün tasarım koruması tipik olarak aktif I/O devre tasarımı ile pasif devrelerin (filtreler ve geçici koruma) bir kombinasyonunu içerir. Bant geniÅŸliÄŸi gereksinimleri nedeniyle, filtreleme genellikle harici kablo koruması veya hatta fiber optik ile deÄŸiÅŸtirilir. Böylece kablolar ve konnektörler, belirli I/O devreleriyle birlikte bu arayüzün önemli bir parçası haline gelir. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Topraklama (Bu öncelikle bir güvenlik arayüzüdür): Topraklama aynı zamanda güç ve sinyal arayüzlerini de etkiler. Buradaki birincil strateji topoloji kontrolüdür. Analog sensörler ve giriÅŸ gücü gibi düÅŸük frekanslı devreler için tek noktalı topraklamalar tercih edilir. Dijital ve RF devreler gibi yüksek frekanslı devreler için çok noktalı topraklamalar tercih edilir. Hibrit topraklama yaklaşımları (topraklama yollarını ve baÄŸlantıları frekansa baÄŸlı hale getirmek için kapasitörler ve indüktörler kullanarak), genellikle her iki tür devre veya tehdit mevcut olduÄŸunda kullanılır.Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Ekranlama (Bu bir elektromanyetik alan arayüzüdür): Bu genellikle çift yönlüdür ve harici elektromanyetik alanlara (duyarlılık) karşı koruma saÄŸlarken dahili elektromanyetik alanları (emisyonlar) içerecek ÅŸekilde tasarlanmıştır. Tasarım stratejileri metalik muhafazaları ve ardından herhangi bir güvenlik veya süreksizliÄŸi; conta, ekran ve filtrelerle yalıtmayı içerir. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

​

  • Güç kaynağı; tüm sistemlerde bulunmak zorundadır: Güç kaynağının; EMC mühendisliÄŸinin  ve hatta Donanım mühendisliÄŸinin, en önemli parametresi olduÄŸunu söyleyebiliriz. Hatta EMC' nin %80' inin güç kaynağıyla iliÅŸkilli olduÄŸunu da söyleyebiliriz. Bu yüzden hep ÅŸunu bastıra bastıra söylüyorum; "ElektroniÄŸin ve donanımın temeli güç kaynağıdır. Mühendislik hayatınızın üçte birini güç kaynağı ve güç elektroniÄŸi bilgisini öÄŸrenmekle geçirmeniz, sizin donanımı tasarlarken farklı bakış açıları yakalamanızı saÄŸlayacaktır. A.T.A." Tabi ki bu kadar açıklamadan sonra, eÄŸitim içeriÄŸinde ve EMC konusunda güç kaynağının önemlini anlamışsınızdır. Bundan dolayı; bu eÄŸitimi almalısınız.

 

EĞİTİM YERİ VE TARİHİ

EÄŸitim yeri olarak; "Ostim Teknopark", "Teknopark Ankara" veya Ostim çevresindeki Otellerin toplantı salonlarından birinin kullanılması  planlanmaktadır.

 

EÄŸitim tarih bilgileri "EÄŸitim Bilgi ve Kayıt Form" unu dolduran katılımcılara bildirilecektir. EÄŸitim yeri ile ilgili bilgilendirme eÄŸitimden birkaç gün önce katılımcılara bildirilmektedir.

​

SONUÇ

Bu eÄŸitimin sonunda eÄŸitime katılan mühendis veya teknik elemanın Askeri EMC ile donanım tasarımı yaparken genel ve ortalama seviyenin üzerinde devre tasarımı yapması beklenir.

​

Åžematik, PCB, Güç kaynağı, Mekanik, Elektromekanik, Kablaj, Sistem/Alt sistem tasarımı ve baÄŸlantılarının tamamını içeren bir EMC eÄŸitiminin verilmesi çok uzun zaman alabilecektir. Bu yüzden bu baÅŸlıklar için ayrı ayrı eÄŸitim verilmesi, daha ayrıntılı bir içerik saÄŸlanmasına olanak tanıyacaktır. Bu yüzden; yukarıda onlarca baÅŸlık olarak verilen "Cihaz ve Sistem Tasarımında EMC Tasarımı" eÄŸitimine ek baÅŸlıklar ekleyerek, istediÄŸiniz baÅŸlıklarda eÄŸitim hizmeti alabileceÄŸinizi unutmayınız. Farklı konulardaki talepleriniz için lütfen kontak kurunuz...

​

EÄŸitim faaliyetlerimize ait etkinliklere ait görsellere ulaÅŸmak için tıklayınız.

ATAQ EĞİTİM FAALİYETLERİ

"Cihaz ve Sistem GeliÅŸtirmede EMC EÄŸitimi" içeriÄŸimiz, ülkemizdeki en geniÅŸ kapsamlı, ilk ve tek içeriktir. Åžimdiye kadar 100' e yakın firmadan katılımcıya aktarılmıştır.

EGÄ°TÄ°M-1.png

PRATİK MERKEZLİ EĞİTİM

"Cihaz ve Sistem GeliÅŸtirmede EMC EÄŸitimi" içeriÄŸimiz, teorik ve diÄŸer firmaların vermiÅŸ olduÄŸu gibi sadece standartlar bulunan içeriklerden daha geniÅŸ bir yapıda hazırlanmıştır.

DÜÅžÜK ÜCRETLÄ° VE VERÄ°MLÄ° EĞİTÄ°M

Sadece standartların anlatıldığı ücretli eÄŸitimle aynı fiyatta ve aynı içerikte yurt dışı eÄŸitimlerden oldukça düÅŸük fiyattadır.

ATAQ EĞİTİM SERTİFİKASI

2,5 günlük eÄŸitimin sonunda, katılımcılara sertifika verilmektedir.

Resim10a.png

EĞİTİM FATURASI

Eğitimin sonunda katılımcılara faturaları takdim edilmektedir.

GERÇEK ZAMANLI GÜNCEL BÄ°LGÄ°

Katılımcılara geçmiÅŸte verilen EMC bilgileri , internette dolaÅŸan hatalı bilgilerin farkındalığı, en güncel bilgiler aktarılmaktadır. Buna ek olarak, düzenlenen her eÄŸitimden sonra eÄŸitim içerikleri katılımcılardan gelen istekler ve sorulara göre yeniden düzenlenip ekleme ve çıkarmalar yapılmaktadır.

bottom of page